The Fold and our future plans

Our brand new eco-building, The Fold, opened in November 2019, representing the completion of Phase 1 of the BIG Project.

The Fold has features similar to those of a Passivhaus and follows a rigorous standard for energy efficiency in a building. It will use virtually no energy and emit almost no carbon dioxide. It does this with features including very thick walls, a huge amount of insulation, triple glazing, and 8 kW of solar panels on its roof. Read what the Telegraph and Argus said about its opening here.

The Fold represents the completion of Phase 1 of the BIG (Buildings Improvement for Growth) Project, our strategy for sustainable growth. The BIG Project is a £1.95m, three phase buildings transformation programme. Its first goal has been realised, with the replacement of the single storey 1950’s temporary Marley Hut building with a two storey, very low energy consumption building. This will allow Baildon Village Pre School to double the number of sessions they offer.

Going forwards we aim to modernise the cafe and kitchen, increasing seating by 80% and introducing hot, freshly cooked lunches for all Baildon Pre School children. We also aim to reduce energy consumption to 40% of 2009 levels and generate at least half of those future energy needs from on site renewable sources, slashing our ‘net’ energy bills.

In the gallery below, you can see The Fold during all its stages of construction, as well as the original Marley Hut building. What a difference!

Next stages

The BIG Project is split into three phases of activity. Phase 1 was completed with the opening of The Fold in November 2019. Further phases will commence as funds are secured.

1 To entirely replace the existing single storey Marley Hut with a new, PassivHaus construction two storey building, with the ground floor dedicated to use by the Baildon Village Pre School and the top floor available to other community groups.

2 To modernise and substantially extend our Wesleys building, giving it the facilities and space to be even more welcoming to all parts of our community. No longer will people turn away because they can’t get in or get a seat!

3 To renovate the wider buildings, expanding capacity, upgrading access and transforming their energy efficiency, making them more sustainable and dealing with matters that would otherwise become a material revenue cost burden.